Jadłospis
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek | Chleb ziarnisty i zwykły (20 g) z masłem (5 g), szynka wiejska (30 g), sałata, pomidor (25 g), kawa, herbata z cytryną (200 ml) | Zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką (250 ml), spaghetti z mięsem i serem żółtym (150 – 200 g), surówka z młodej kapusty (80 g), kompot (200 ml) | Serek DANIO (150 g), wafelek bez cukru (2 szt.), mandarynka (1 szt.) |
Wtorek | Manna na mleku (200 ml), bułka kajzerka (20 g) z masłem (5 g), pasta warzywna (30 g), ogórek zielony (20 g), herbata z cytryną (200 ml) | Zupa neapolitańska z makaronem i natką (250 ml), ziemniaki z koperkiem (150 – 200 g), wątroba drobiowa w sosie własnym (70 g), sałatka wiosenna (80 g), kompot (200 ml) | Koktajl owocowy (200 ml), ciasteczko owsiane (2 szt.) |
Środa | Chleb graham i wieloziarnisty (20 g) z masłem (5 g), pasta z dorsza wędzonego i sera z groszkiem (30 g), ogórek kiszony (20 g), kawa, herbata z cytryną (200 ml) | Kapuśniak z kapusty kiszonej z ziemniakami (250 ml), kasza jęczmienna (80 g), filet z indyka w sosie jogurtowym (70 g), marchewka z groszkiem (80 g), kompot (200 ml) | Budyń z wiśniami (200 g), pałki kukurydziane (2 szt.) |
Czwartek | Płatki z pełnego ziarna na mleku (200 ml), chleb razowy (20 g) z masłem (5 g), ser żółty (18 g), rzodkiewka (20 g), herbata z cytryną (200 ml) | Pomidorowa z lanymi kluseczkami i natką (200 ml), ziemniaki z koperkiem (150 – 200 g), kotlet z dorsza (60 g), mizeria (80 g), kompot (200 ml) | Talerz owocowy (200 g) |
Piątek | Chleb orkiszowy i graham (20 g) z masłem (5 g), pasztet pieczony (30 g), papryka kolorowa (20 g), kakao, herbata z cytryną (200 ml) | Krupnik z ziemniakami i natką (250 ml), bułki na parze polane musem jogurtowo-truskawkowym (2 szt.), kompot (200 ml) | Tosty z serem żółtym (2 szt.), ketchup, mleko, herbata owocowa (200 ml), jabłko (0,5 szt.) |
Między posiłkami podajemy wodę mineralną niegazowaną.
Alergeny występujące w wyżej wymienionych potrawach: gluten, pszenica, żyto, soja, mleko, jajka, kakao, seler, cytrusy, truskawki, ryby.
W jadłospisie mogą wystąpić zmiany.