Jadłospis
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek | Chleb zwykły i wieloziarnisty (20 g) z masłem (5 g), kiełbasa krakowska (30 g), sałata, pomidor (25 g), kawa, herbata owocowa (200 ml), śliwka suszona | Zupa grochowa z ziemniakami (250 ml), naleśniki z serem i polewą truskawkową (150 – 200 g), kompot (200 ml) | Bułka kajzerka (20 g) z masłem (5 g), pasta z tuńczyka (30 g), ogórek kiszony (20 g), kawa, herbata z cytryna (200 ml), jabłko (0,5 szt.) |
Wtorek | Ryżanka na mleku (200 ml), chleb razowy (20 g) z masłem (5 g), ser żółty (18 g), sałata, papryka czerwona (20 g), herbata z cytryną (200 ml) | Zupa neapolitańska z makaronem i natką (250 ml), ziemniaki z koperkiem (150 – 200 g), polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym (70 g), buraczek gotowany (80 g), kompot (200 ml) | Owocowy talerz (200 g) |
Środa | Bułka ziarnista (20 g) z masłem (5 g), parówka na ciepło (1 szt.), ketchup, ogórek zielony (25 g), kakao, herbata z cytryną (200 ml), orzechy włoskie | Kapuśniak z ziemniakami i natką (250 ml), spaghetti z mięsem i serem żółtym (150 - 200 g), surówka z kapusty białej i marchewki (80 g), kompot (200 ml) | Manna na gęsto z musem truskawkowym (200 g), pałki kukurydziane (2 szt.), woda z pomarańczą (200 ml) |
Czwartek | Płatki czekoladowe z pełnego ziarna na mleku (200 ml), bułka kajzerka (20 g) z masłem (5 g), serek Almette (30 g), rzodkiewka (20 g), herbata z cytryną (200 ml) | Zupa pomidorowa z ryżem i natką (250 ml), ziemniaki z koperkiem (150 - 200 g), karkówka pieczona w sosie własnym (70 g), mizeria (80 g), kompot (200 ml) | Pączek z marmoladą (1 szt.), mleko, herbata owocowa (200 ml), suszone jabłuszka (17 g) |
Piątek | Chleb orkiszowy i wieloziarnisty (20 g) z masłem (5 g), polędwica sopocka (30 g), sałata, rzodkiewka (25 g), kawa, herbata z cytryną (200 ml), daktyle suszone | Zupa jarzynowa z ziemniakami (250 ml), kasza gryczana (80 g), ryba pieczona z sosem jogurtowym (70 g), surówka z kapusty kiszonej (80 g), kompot (200 ml) | Jogurt owocowy (150 ml), ciasteczka owsiane (3 szt.) |
Między posiłkami podajemy wodę mineralną niegazowaną.
Alergeny występujące w wyżej wymienionych potrawach: gluten, pszenica, żyto, soja, mleko, jajka, kakao, seler, cytrusy, truskawki, ryby.
W jadłospisie mogą wystąpić zmiany.