Jadłospis
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek | Chleb (20 g) z masłem (5 g), szynka z indyka (30 g), sałata, pomidor (25 g), kakao, herbata z cytryną (200 ml), daktyle suszone | Zupa grochowa z ziemniakami na mięsie (250 ml), kluski leniwe polane masełkiem (150 – 200 g), kompot (200 ml), maliny | Bułka ziarnista (20 g) z masłem (5 g), pasta z tuńczyka i jajka z koperkiem (30 g), ogórek kiszony (20 g), kawa, herbata z cytryną (200 ml), jabłko (0,5 szt.) |
Wtorek | Płatki cini-mini na mleku (200 ml), chleb razowy (20 g) z masłem (5 g), serek Almette (30 g), rzodkiewka (20 g), herbata z cytryną (200 ml) | Zupa neapolitańska z makaronem i natką (250 ml), ziemniaki z koperkiem (150 - 200 g), filet z kurczaka (60 g), mix sałąt (80 g), kompot (200 ml) | Ciasto drożdżowe (40 g), mleko, herbata owocowa (200 ml), winogrono |
Środa | Bułka kajzerka (20 g) z masłem (5 g), parówka z szynki na ciepło (1 szt.), ketchup, ogórek zielony (20 g), herbata z cytryną (200 ml), morela suszona | Barszcz biały z ziemniakami (250 ml), rizotto (150 – 200 g), kompot (200 ml) | Serek DANIO (150 g), chrupki kukurydziane (7 g), kiwi |
Czwartek | Kluski lane na mleku (200 ml), chleb razowy (20 g) z masłem (5 g), ser żółty (18 g), pomidor, sałata (25 g), herbata z cytryną (200 ml) | Ryżanka zabielana z natką (250 ml), ziemniaki z koperkiem (150 - 200 g), wątroba drobiowa z jabłkiem w sosie własnym (70 g), surówka z kapusty kiszonej (80 g), kompot (200 ml) | Bułka kajzerka (20 g) z masłem (5 g), dżem (15 g), mleko, herbata miętowa (200 ml), gruszka (0,5 szt.) |
Piątek | Chleb orkiszowy (20 g) z masłem (5 g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (30 g), kakao, herbata z cytryną (200 ml), orzechy nerkowca | Zupa brokułowa z ziemniakami i natką (250 ml), ryż brązowy (80 g), pulpet z dorsza w sosie pomidorowym (70 g), surówka z selera i rodzynek (80 g), kompot (200 ml) | Manna na gęsto z wiśniami (200 g), wafelek bez cukru (2 szt.), woda z cytryną (200 ml) |
Między posiłkami podajemy wodę mineralną niegazowaną.
Alergeny występujące w wyżej wymienionych potrawach: gluten, pszenica, żyto, soja, mleko, jajka, kakao, seler, cytrusy, truskawki, ryby.
W jadłospisie mogą wystąpić zmiany.